The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
W artykule omówiono czynniki 'wpływające zarówno na pozytywne, jak i negatywne postrzeganie przez studentów 'wizerunku uczelni oraz wykładanych przedmiotów. Podkreślono konieczność stosowania dla nauczycieli zachęt do podnoszenia jakości prowadzonych zajęć dydaktycznych oraz potrzebę kontroli realizacji procesu dydaktycznego. W podsumowaniu przedyskutowa¬no problem, w jakich warunkach nazwisko nauczyciela...
W artykule omówiono prowadzone w Polsce badania dotyczące możliwości przetwórczego 'wykorzystania skrobi z pszenżyta. W okresie od 1980 do 2010 roku przebadano około 40 odmian i rodów pszenżyta. Dokonano analizy składu chemicznego ziar-na i skrobi. Oznaczono czystość skrobi, właściwości fizyczno-chemiczne, ziarnistość, kleikowanie oraz masę cząsteczkową. Zba-dano podatność skrobi z pszenżyta na wybrane...
W artykule zaprezentowano wyniki przeprowadzonych badań dotyczących porównania metody ręcznego dozowania pożywek do kadzi podczas przemysłowej hodowli drożdży zarodowych na melasie z metodą, która -wykorzystywała do dozowania pożywek system komputerowy. Wyniki przedstawiono w formie wskaźników, m.in. podano wskaźnik zużycia melasy.
Celem przeprowadzonej pracy badawczej było -wyjaśnienie -wpływu dodatku oleju rzepakowego na -właściwości optyczne filmów ze skrobi natywnej pszennej. Filmy utworzono z 5% -wodnych roztworów powłokotwórczych skrobi natywnej pszennej z dodat¬kiem 50% glicerolu (jako plastyfikatora) -względem masy skrobi oraz dodatkiem oleju rzepakowego w ilości 0, 1, 2, 3%. Zmie¬rzono barwę filmów w systemie CIE L*a*b*...
Celem przeprowadzonych prac badawczych było określenie różnic i podobieństw sensorycznych cech jakościowych -wybranych mięśni (M. semimembranosus, M. longissimus dorsi, M. gluteus medium) surowego mięsa -wołowego, pozyskanych z 9 mieszań¬ców mięsnej rasy ojcowskiej z rasami mlecznymi pozyskanymi w projekcie ProOptiBeef. W badaniach -wzięto pod uwagę rów¬nież wpływ czasu przechowywania na jakość sensoryczną...
Celem badań była ocena możliwości analizy danych przy użyciu sztucznych sieci neuronowych do modelowania i prognozo-wania cech reologicznych surowych farszów mięsnych o założonym składzie surowcowym. Materiał badawczy stanowiło mię¬so -wieprzowe, -wołowe, słonina -wieprzowa, zamienniki tłuszczu, lód oraz mieszanka peklująca. Surowy farsz mięsny w różnych proporcjach składników poddawano analizie instrumentalnej...
W artykule przedstawiono badania dotyczące oceny jakości i cech tekstury pieczywa mieszanego, otrzymanego trzema meto-dami prowadzenia ciasta. Materiał badawczy stanowiło pieczywo na bazie mąki żytniej chlebowej typ 720 oraz mąki pszen¬nej typ 750. Ciasto na chleb 'wytwarzano metodą trzyfazową, czterofazową i pięciofazową. Wypiek pieczywa przeprowadzo¬no w trzech powtórzeniach w piecu laboratoryjnym...
Artykuł przedstawia proces homogenizacji stosowany w przemyśle spożywczym, podaje jego definicję oraz celowość stosowania jako środka do uzyskania emulsji spożywczych o zwiększonej trwałości. Ukazuje mechanizm tej operacji na przykładzie przemysłu mleczarskiego oraz parametry technologiczne takie jak ciśnienie homogenizacji, temperaturę oraz zawartość tłuszczu w surowcu. Uwzględnia także parametry...
Gatunek Escherichia coli przyjęto za 'wskaźnik zanieczyszczenia fekalnego produktów spożywczych ze 'względu na 'występowa¬nie tych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym i odchodach zwierząt stałocieplnych. Niektóre szczepy E. coli uznano za chorobotwórcze, gdyż wywołują szereg różnych chorób, począwszy od łagodnych biegunek, przez zapalenie jelit do poważnych chorób nerek. Szczepy chorobotwórczego...
Celem badań przedstawionych w artykule było określenie wpływu wybranych substancji -wiążących na granulację bezciśnienio¬wą trzech rodzajów błonnika spożywczego: jabłkowego, owsianego, kakaowego. Proces granulacji prowadzono przy -wykorzy¬staniu granulatom talerzowego. Jako lepiszcza użyto -wody destylowanej oraz -wodny roztwór sacharozy o stężeniu 20%. Badano rozkład -wielkości cząstek oraz -współczynnik...
Artykuł jest czwartym z serii tekstów publikowanych na tych łamach, a poświęconych problematyce finansów publicznych w ujęciu wybranych teoretyków ekonomii z przeszłości. W tekście poprzednim przedstawiliśmy dorobek w tym zakresie dwu wybitnych klasyków ekonomii z jej wczesnego okresu: Adama Smitha i Jeana Baptiste 'a Saya. Tym razem prezentujemy niektóre z koncepcji autorstwa najwybitniejszego późnego...
W artykule przeglądowym zestawiono metody pomiaru 'wielkości cząstek, ze szczególnym uwzględnieniem metody dyfrakcji la-serowej, w układach dyspersyjnych. Zaprezentowano wykresy rozkładu wielkości kropel emulsji oraz ilość frakcji dla wybranych próbek spożywczych. Omówiono także jak rozkład cząstek emulsji 'wpływa na stabilność układów dyspersyjnych. Stwierdzono, że znajomość rozkładu wielkości kuleczek...
Celem artykułu jest przedstawienie uzyskanych wyników badań dotyczących określenia przydatności technologicznej mięsa od¬zyskanego mechanicznie z surowych głów łososi. Analizowano podstawowy skład chemiczny: zawartość suchej masy, białka, ogólną zawartość tłuszczu oraz popiołu. Dokonano oceny poszczególnych -wskaźników jakości sensorycznej: -wyglądu ogólne¬go, barwy, zapachu, smakowitości, spoistości...
W artykule przedstawiono -wyniki badań dotyczących -wpływu dodatku koszenili (0,0 i 0,1%), askorbinianu sodu (0,0 i 0,05%) oraz czasu peklowania mięsa (24 i 48h) na stopień przereagowania barwników i trwałość barwy sterylizowanej konserwy dro-biowej. Stwierdzono korzystny -wpływ dodatku askorbinianu sodu na tworzenie nitrozylobarwników i -wzrost stopnia przereago¬wania barwników. Dodatek koszenili...
W artykule przedstawiono 'wpływ chowu zwierząt gospodarskich w kontekście jego oddziaływania na środowisko przyrodnicze. Podkreślono rolę dynamicznie wzrastającej populacji ludzkiej i zapotrzebowania na produkty pochodzenia zwierzęcego. Przed¬stawiono problemy środowiska przyrodniczego wynikające z intensywnej produkcji zwierząt. Rolnictwo emituje 64% świato¬wych emisji podtlenku azotu, uwalnianych...
Strategia na rzecz zrównoważonego rozwoju UE jest bardzo ważnym przedsięwzięciem, zapoczątkowującym kompleksowe i 'wie¬loaspektowe podejście do rozwoju gospodarczego, zgodnego z oczekiwaniami społecznymi i potrzebami ekologicznymi. W celu realizacji założonych efektów, w tym realizacji celów Strategii Lizbońskiej, kolejne edycje strategii muszą być udoskonalane w celu zwiększenia efektywności i skuteczności...
W artykule przedstawiono 'wyniki badań doświadczalnych 'współczynnika 'wnikania masy w procesie mieszania cieczy miesza-dłem turbinowym Rushtona oraz mieszadłem śmigłowym z jednoczesnym napowietrzaniem. Wykazano, że mieszadło śmigłowe nadaje się bardziej do rozprowadzania tlenu przy niższych wartościach częstości obrotowych mieszadła. Turbina Rushtona le-piej rozprowadzała tlen przy większych 'wartościach...
W artykule przedstawiono metody matematycznego modelowania kształtu korzeni pietruszki. Zastosowano równania parametryczne, krzywe przestrzenne i krzywe Beziera. Stwierdzono, że proponowane modele mogą reprezentować kształt korzeni pie-truszki podczas symulacji komputerowych procesu obróbki.
W prezentowanym artykule -wyznaczono izotermy adsorpcji i desorpcji wody -wybranych skrobi (ziemniaczanej natywnej oraz skrobi modyfikowanych: kukurydzianej, z kukurydzy -woskowej i z tapioki) w temperaturze 25"C, w zakresie aktywności -wody od 0,113 do 0,903. Stwierdzono, że izotermy dla badanych skrobi miały przebieg sigmoidalny i należały do II typu izoterm zgodnie z klasyfikacją Brunauera...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.